Gezondheidszorg Kroatie

  • Christ

    Beste vakantiegangers,

    Dit jaar gaan wij voor al weer de tiende keer naar Kroatie, een geweldig land. Dit jaar jaar willen we in de omgeving van Split een camping zoeken. Echter is de situatie enigszins veranderd met vorige jaren en bestaat de kans dat we gebruik moeten maken van de gezondheidszorg: ziekenhuis, specialist, oncoloog.

    Wat we ons nu afvragen:

    Hoe is het met de gezondheidszorg in Kroatie gesteld?

    Spreken de artsen naast Kroatisch ook Engels of Duits?

    Staat de zorg in de ziekenhuis op een vergelijkbaar niveau als in Nederland?

    Alvast bedankt voor jullie reacties

    Christ

  • Carla

    Oeps, eerlijk gezegd roep ik altijd dat ik nog liever naar NL terug zou kruipen dan me in Kroatië op te laten nemen. Ik heb 't ziekenhuis daar vaker van binnen gezien dan mij lief is en ben altijd blij wanneer ik weer buiten sta. Hiermee wil ik echter niet zeggen dat de artsen niet kundig zouden zijn. Diegenen, die daar een ziekenhuis bezocht hebben, of daar als patiënt gelegen hebben, weten precies waar ik het over heb.

    Ik weet niet hoe groot de kans is dat jullie daar gebruik van het ziekenhuis zouden moeten maken en of jullie al contact hierover met de Nederlandse ziektekostenverzekering hebben gehad. Zorg in elk geval dat jullie een formulier NL/HR 111 bij jullie hebben voor de periode dat jullie in Kroatië verblijven. Wat betreft de taalkennis van de specialisten… geen zorgen, ze spreken hun talen.

    En wanneer jullie in de omgeving van Split een camping zoeken, is de keuze niet al te groot. Je hebt dan de keuze uit camping Stobreč

    ( http://www.campingkroatiesplit.nl/ ) of één van de campings op Čiovo bij Trogir. Rekening houdend met een mogelijk ziekenhuisbezoek zou ik dan voor Stobreč kiezen.

    Succes!

  • Jo

    Via Nederlandse kennissen die in Kroatië wonen hebben wij gehoord dat de behandeling zeker niet minder is dan in Nederland of België. maar ik denk dat je de accommodatie van een ziekenhuis kan vergelijken met wat je in Vlaanderen had zo rond de jaren 70 (of vroeger) van de vorige eeuw.

    Ik heb in 2004 een heel kleine ingreep (ambulant) moeten laten uitvoeren in Pula en was over de zorg en kundigheid van de arts best tevreden, wat me trouwens later in België bevestigd werd. De talenkennis van de bewuste arts was iets minder maar dat kan een individuele zaak geweest zijn. Ik weet niet meer of we het in 't Engels of Duits besproken hebben maar je moet er wel rekening mee houden dat het voor geen van ons beiden onze moedertaal was wat het verschil natuurlijk nog groter maakt. Na Nederlands en Frans is Engels pas mijn derde taal, Duits zelfs de vierde (geleerd op school). In de praktijk gebruik ik dus wel meer Engels dan Frans.

  • rita

    ik zeg steeds “ik val nog liever ter plekke steendood dan me te laten opnemen in kroatie”. en ik weet waarover ik spreek.

    in 1997 lag mijn kroatische schoonmoeder in het ziekenhuis. als belgische is dat een echte schok.

    weet wel dat je voor ernstige zaken naar zagreb moet, dubrovnik en split zijn qua ziekenhuis niet echt op alles voorzien.

    dus, denk goed na en informeer ter plaatse voor je zo'n risico neemt of neem een goede verzekering zodat je op tijd kan gerepatrieerd worden.

  • Robert

    De ziekenhuizen zien er slecht uit, maar zijn vrij goed voorzien van apparatuur en kennis. Als het even kan (lees: kost meer) zou ik naar een privekliniek gaan. Deze zijn veel moderner en hebben vaak geen wachttijden.

  • JaPa :o)

    Robert,

    Maar dan zou je toch wel moeten weten of je verzekeraar een behandeling in een privekliniek zal vergoeden.

    En Carla heeft het hierboven al even aangehaald, zorg dat je een E-111 formulier bij je verzekering aanvraagd, voor Kroatië moet dat dan het NL/HR-111 formulier zijn en geen andere.

    Op het prikbord is dit onderwerp al veel besproken, dus even “zoeken”.

    Ook op mijn website http://www.eilandkrkkroatie.nl kan je het e.e.a. over dit formulier en de EHIC lezen!

    JaPa.

  • Robert

    Ja, daarom schreef ik al: kost meer. Als Chris al vermoedt dat hij zorg nodig zal hebben kan hij wellicht van te voren informeren wat de mogelijkheden zijn en waar vergoeding voor wordt gegeven.

  • lipik

    Ik ken Kroatie nu al geruime tijd. Door toeval zijn veel van m'n vrienden beroepshalve aktief in de gezondheidssector (verpleegkundigen, ambulancier, dokter, specialsist enz.) Zo ongeveer alle lagen van de gezondheidssector. Wat Carla zegt is vrij correct : De kennis is zeker goed, de apparatuur ook (wellicht hier bij ons nog wat nieuwer), alleen is de wijze van hospitalisatie minder. Grote “zalen” zoals je ze in Vlaanderen nog had in de jaren zeventig, wachten in de gangen enz…

    De meeste artsen die ik ken spreken allemaal vlot Engels, en velen ook nog Duits en/of een andere taal. (kan ook toeval zijn natuurlijk).

    Verpleegsters (verplegers) die geen andere taal kennen zal je natuurlijk wel tegenkomen en dat is misschien bij een langere opname vervelender dan een dokter die de taal niet spreekt.

    Enkele Vlaamse vrienden hadden en tiental jaar geleden een zwaar verkeersongeval in Opatija (Rijeka) , gelukkig konden we op onze Kroatische vrienden rekenen om hun verblijf ginder wat ‘aangenamer’ te maken. Ze zij gerepatrieerd met prive-jet vanuit Rijeka (Krk) tot Antwerpen-Deurne. Op zo'n moment ben je gelukkig dat je een reisverzekering hebt. Maar al bij al : als je ziek bent ben je het liefst dicht bij huis. Een Antwerpenaar zal ook liever in het Middelheim liggen dan in het OLV van Aalst.

  • harryhottentot@gmail.com

    frapant, heb een jaar of wat terug kontakt opgenomen bij het ZF in mn woonplaats, en heb dit naar voren gebracht (het bekende formulier)

    zij ontkende dat het nodig zou zijn

    je pasje en het SOS nr. zou voldoende zijn, voor hulp

    dus geen betaling vooraf in het ZH

  • Carla

    Het verzekeringspasje met SOS nr. zal u enkel van nut zijn in geval van ziekenhuisopname aldaar. In dat geval treedt het ziekenhuis in contact met de verzekering in NL en zullen zij alles kortsluiten. In alle overige situaties, zoals bijv. bezoek aan een eerste hulp, (tand)arts, eventueel noodzakelijke medicatie e.d. zult u de kosten zelf moeten voorschieten wanneer u niet in het bezit van een ‘bolesnički list’ bent. Een ‘bolesnički list’ is het formulier dat u bij een HZZO-kantoor in uw verblijfplaats in Kroatië ontvangt op vertoon van het NL/HR-111 formulier. Voorheen had men overigens binnen de EEG ook zo'n E-111 formulier nodig, maar dit formulier is inmiddels vervangen door het huidige EHIC-pasje.