Ha (deeltijd) Pisakbewoner:
misschien moet je voor die peka via Robert (mali mlin) een demonstratie vragen, want die heeft een vriend in Kucice die het kan.
Kern is eigenlijk simpel, maar dat geldt ook voor brood bakken :-).
Stook in je houtoven een flink vuur, zodat de vloer warm wordt.
Daarna gaat een deel van het vuur naar de zijkant, want dat hou je nodig.
Zorg dat je flink veel gloeiende sintels hebt want ook die heb je nodig.
Nu de peka: borstel de vloer vrij waar de peka komt, zet daar de braadschaal met vlees (gezouten/vegeta) naar keuze op én kwarten aardappel, met voldoende olie én een scheutje witte wijn.
Deksel erop, daarop de ring waar de sintels overheen en tegenaan gaan (randen moeten rondom dicht liggen met ruim genoeg sintels er op).
Naar gelang de vleessoort braadtijd rekenen (kip, varken korter, kalfs langer), heel af en toe het deksel vrijmaken, vlees omkeren en een half uurtje tevoren paprika, uit, knoflook en toevoegen.
Tussendoor af en toe en zo nodig vanaf het zijvuur sintels toevoegen, vandaar dat zijvuur.
En tja, verder is het echt ervaring opdoen, op tijd de boel even keren, scheutje wijn erbij en niet vergeten om zelf een glas te nemen (probeer eens Traminac van Ilotski Podrum).
Mislukt het allemaal, regel dan maar via Robert een boot/picknick-tripje naar een óntzettend mooie plek aan de Cetina (onbekend bij de massa), een absolute aanrader.
Zie eventueel op svinisce.blogspot.com, houwdoe i pozdravi, pim.