2e huis in kroatie - fiscaliteiten

  • Marija

    Hallo,

    Ik heb een vraag over het bezit van een tweede huis in Kroatie en de daarbij behorende fiscaliteiten/belastingen.

    Voordat we bij een instantie hier meer informatie over inwinnen wil ik even kijken of ik via deze weg al beter geinformeerd kan worden.

    Een vriend van mij bezit een huis in Kroatie, maar woont in Nederland. Hij heeft zelf zowel de Nederlandse als de Kroatisch nationaliteit. De papieren van het huis zijn geregeld met de kroatische identiteit. Het huis wordt ook niet verhuurd en wordt alleen gebruikt in de zomerperiode/vakanties.

    Dit huis is verder niet opgegeven bij de Belasting in Nederland. Wat wij eigenlijk willen weten is wat het betekent wanneer je een tweede huis opgeeft aan de belasting in Nederland.

    En wat betekent het wanneer dit niet gedaan wordt?

    Is dit uberhaupt iets wat aangegeven moet worden bij de Belasting?

    Zijn er mensen die hier ervaringen mee hebben of een advies kunnen geven in deze?

  • JaPa :o)

    Marija,

    Misschien is dit van belang voor jullie.

    Hoeveel Nederlanders een woning in het buitenland hebben is onbekend. Een woning in het buitenland moet in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting worden aangegeven, maar dit gebeurt – gezien de onderzoeken in Frankrijk en Spanje – zeker niet altijd.

    Fiscaal algemeen

    Sedert 2001 is de Nederlandse belastingwetgeving aangepast. Het is hierdoor soms fiscaal aantrekkelijk om met Nederlandse spaarcenten een woning in het buitenland te kopen. De heffing over dit vermogen is aan het buitenland toegewezen en de Nederlandse Belastingdienst geeft een vrijstelling. U hoeft dus in Nederland geen belasting te betalen over de waarde van de woning in het buitenland. Over uw spaargeld betaalt u in Nederland 1,2% belasting, snel verdiend lijkt me. De huurinkomsten uit het buitenland zijn in Nederland vrijgesteld, maar u kunt fiscaal niets met buitenlandse onderhoudskosten of rente op een financiering voor de buitenlandse woning.

    Een woning wordt in de belastingheffing betrokken in het land waar deze is gelegen, het buitenland dus. Als u in Nederland woont, moet u over al uw inkomen en vermogen belasting betalen, waar dit ook is verdiend of is gelegen. Om deze strijdigheid te compenseren geeft Nederland – onder meer voor woningen in het buitenland – een vrijstelling voor belastingheffing.

    Tweede woning fiscaal bekeken

    Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land. Hierdoor zouden de huurinkomsten van een tweede woning in het buitenland belast kunnen zijn, als dat land die huurinkomsten belast (meestal is dit niet zo). Gezien de fiscaal gunstige regelingen in het buitenland en de verslechterende aandelenmarkt kopen steeds meer mensen een tweede woning in het buitenland.

    Opletten bij hypotheek

    Stel, u heeft een woning van € 500.000 in Frankrijk. U moet in Frankrijk belasting betalen, dit zal meevallen. In Nederland geeft u de woning op in box 3, heffing € 500.000 x 1,2% = € 6.000. Vervolgens krijgt u een vrijstelling in verband met dubbele heffing van € 6.000. De woning wordt dus niet in Nederland belast. Als u een hypotheek op de woning heeft van € 400.000, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar (immers vakantiewoning en geen hoofdverblijf). Bij sommige belastingverdragen krijgt u een vrijstelling van € 6.000, edoch bij sommige (zoals Frankrijk, Portugal en Italië) is de vrijstelling € 500.000 -/- € 400.000 = € 100.000 x 1,2% = € 1.200.

    Het is verstandig om voor De Kroatische situatie een adviseur te raadplegen, voordat je een flinke naheffing van de Belastingdienst krijgt!

    JaPa.

  • JaPa :o)

    Marija,

    Wellicht heb je hier ook wat aan:

    http://www.kroatie.nl/site/onroerendgoed.html

    JaPa.

    http://www.eilandkrkkroatie.nl

  • cb01

    Klopt zo een beetje wat wat JaPa zegt.

    De waarde van een 2e huis wordt in Nederland als vermogen gezien. Daar betaal 1,2% vermogensbelasting over (box3, vrijstelling c.a. 18.000 euro per persoon).

    Mocht je een hypothecaire schuld hebben op dat huis (overwaarde) dan kun je de hypothecaire schuld van de waarde van de woning aftrekken.

    Uiteraard is de rente van de lening van een tweede huis niet aftrekbaar.

  • Jablan

    >> Dit huis is verder niet opgegeven bij de Belasting in Nederland. Wat wij eigenlijk willen weten is wat het betekent wanneer je een tweede huis opgeeft aan de belasting in Nederland.

    Zoals hierboven al uitgelegd: het huis wordt als deel van je vermogen gezien en ook op die manier belast. De gevolgen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.

    >> Zijn er mensen die hier ervaringen mee hebben of een advies kunnen geven in deze?

    Het beste kun je ‘spelen’ met het aangifteprogramma van de belastingdienst - een keer alles invullen zonder het huis en afdrukken, daarna een keer met het huis alles invullen en afdrukken. Je ontdekt vanzelf of je minder of juist meer moet betalen en dan kun je alsnog beslissen wat je doet.